KUSADAK ONLINE! FORUM
Dobro došli!

Preporuka gostima: - Registrujte se da biste mogli pristupiti svim delovima foruma.

Prijatno nam druženje.

ADSL prijava

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Ići dole

ADSL prijava

Počalji od Admin taj Ned 17 Avg - 12:45:31

15 Dec 2007
Za sve koji hoće da se prijave za ADSL evo adrese kod Telekoma. Potrebno je 100 prijava da bi oni uopšte razmišljali o postavljanju opreme.
http://www3.ptt.yu/usluge/prijava_adsl.php
avatar
Admin
Admin


Pogledaj profil korisnika http://kusadak.dzaba.com

Nazad na vrh Ići dole

Odgovori na temu

Počalji od Admin taj Ned 17 Avg - 12:46:42

11 komentara

Milan said...
Ja koliko vidim, ljude u Kusatku boli tuki za adsl.
Posted 27 Dec 2007 20:56

Laki said...
Postovani, Obavestavamo Vas da su ispunjeni svi neophodni preduslovi za prikljucenje ADSL-a na broj koji ste prijavili na nasem sajtu. Ukoliko ste zainteresovani za koriscenje usluge ADSL-a kod PTT Net-a, ugovor mozete zakljuciti u prostorijama Poste u Vasem gradu. Adrese posta u kojima mozete sklopiti ugovor nalaze se na nasem sajtu, www.ptt.yu. Sve dodatne informacije mozete dobiti na sajtu PTT Net-a www.ptt.yu ili preko korisnickog servisa na broju 3641-999. Srdacan pozdrav, PTT Net ------------ A ZATIM DAN KASNIJE !!!!!!!!!!!!!!!! ------------ Postovani, Prilikom slanja odgovora na prijave za proveru tehnickih mogucnosti za ADSL doslo je do sistemske greske te Vas molimo da ne uvazite prethodni vec sledeci odgovor. Na osnovu Vase prijave na web sajtu www.ptt.yu za proveru postojanja tehnickih mogucnosti za ADSL, PTT NET Vas obavestava da na prijavljenom telefonskom prikljucku NE postoje neophodni preduslovi za uvodjenje ADSL-a. Hvala na interesovanju za nasu uslugu. Srdacan pozdrav, PTT NET ----------- ŠTA REĆI ????????? -----------
Posted 11 Jan 2008 02:12

PTT radnik said...
Za sad ima oko 50 prijava. Još 50 i tu smo. Kusadak ima najviše prijava u celoj opštini, tako da ADSL definitivno prvo uvode kod nas. Čak iako ne bude više prijava, stiže do kraja godine. Ako dostignemo magičnu brojku od 100 prijava, montiranje opreme i potpisivanje ugovora počinje u roku od mesec dana.
Posted 16 Feb 2008 17:48

PTT radnik said...
PS: Možete i da se prijavite na telefon 9813.
Posted 16 Feb 2008 17:50

Milan said...
Ova prijava preko neta radi. Kažu samo hvala na interesovanju, a ona riba na 9813 me pošteno odjebala!
Posted 13 Mar 2008 18:12

dragan replied to Laki...
kad ce taj adsl? jel ga mi to uvozimo ili ????
Posted 5 Jul 2008 00:57

Laki replied to dragan...
Ajd´ reci mi, ali iskreno, da li si se prijavio? Ja znam dosta likova (u pravom smislu te reči) koji hoće adsl, ali ih mrze da se prijave (pitaj Slavka ako mi ne veruješ!). Nego, ti nakradi račune za telefon od komšija zbog one korisničke šifre i isprijavljuj ljude. Ovako ne ide.
Posted 6 Jul 2008 06:25

Beocity said...
http://www.beocity.com/adsl/
Posted 16 Jul 2008 02:55

SezamPro said...
http://www.sezampro.yu/adsl/prijava/
Posted 24 Jul 2008 05:04

Verat said...
http://www.verat.net/?q=sh/privatnikorisnici/adsl/prijava/privatni
Posted 24 Jul 2008 05:08

Laki said...
BRISEL - Evropska komisija je saopštila da se zalaže za razvoj bežičnog interneta, naročito u udaljenim oblastima.

Evropska komesarka za informaciono društvo Vivian Reding je na sastanku ministara telekomunikacija EU izrazila bojazan da, bez boljeg pristupa svetskoj informacionoj mreži, neće biti moguć ubrzan razvoj udaljenijih oblasti Unije, naročito sela. Ona je ukazala da ne postoji nikakvo povoljno rešenje koje bi dovelo optičke kablove u izdvojene i udaljene regione. Za širenje bežičnog širokopojasnog interneta Komisija namerava da koristi radio frekvencije koje su prvobitno bile namenjene samo za mobilne telefone. Komesarka se zalaže za ubrzani razvoj bežičnog interneta zato što bi Evropu u tom smeru vrlo lako mogle da prestignu Amerika i Azija. "Ako hoćemo da stimulišemo privredni rast, ne možemo i dalje da ignorišemo činjenicu da je radijski spektar postao važan faktor proizvodnje", istakla je komesarka. Industrijski sektor baziran na "radu" sa radijskim spektrom je jedna od onih oblasti koje se najbrže razvijaju. Firme koje se kreću na tom polju 2006. godine su, prema podacima Komisije, ostvarile promet od 260 milijardi evra.
Hoću u EU! A mi nismo ni zabačeni. Valjda...
Posted 14 Aug 2008 09:48
avatar
Admin
Admin


Pogledaj profil korisnika http://kusadak.dzaba.com

Nazad na vrh Ići dole

Jeftiniji internet 2009. godine

Počalji od Laki taj Ned 17 Avg - 21:57:54

13:45 | Izvor: Beta
Beograd -- Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić očekuje da će u 2009. pojeftiniti Internet i telefonski razgovori sa inostranstvom.Cena interneta mogla bi da pojeftini i kada se usvoji pravilnik za izdavanje licenci za uvođenje bežične vajmaks tehnologije
Matićeva je kazala da očekuje da će do promene cena doći nakon usvajanja troškovnog modela utvrđivanja cena za firme koje imaju dominantan položaj na tržištu, a to su Telekom, SBB i Telenor.

Taj način utvrđivanja cena pokazaće da li su njihove cene veće nego što bi to bilo opravdano troškovima proizvodnje, kazala je Matićeva i dodala da je rok za izradu pravilnika pomeren na kraj 2008. godine, dok je ranije bilo planirano da se izrada troškovnog modela završi u junu.

"Realno je da će se povećati cene u domaćem saobraćaju ali ja očekujem da dođe do pada cena u međunarodnom saobraćaju", kazala je ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo, kao i da se takav zaključak može izvući na osnovu cena u zemljama regiona.

Cene Interneta mogle bi da opadnu i ranije, nakon što se usvoji pravilnik za izdavanje licenci za uvođenje bežične vajmaks tehnologije (WiMax), koja omogućava brz pristup Internetu i pružanje telefonskih usluga.

"Činjenica je da je kod nas pristup Internetu skuplji nego u zemljamau regionu i mi nameravamo da već u prvih 100 dana vlade napravimo kaorak ka smanjivanju tog problema" donošenjem pravilnika za vajmaks, kazala je ona.

_________________
L!Q
avatar
Laki
Admin

Muški
Godina : 41

Pogledaj profil korisnika http://www.kusadak.dzaba.com

Nazad na vrh Ići dole

Re: ADSL prijava

Počalji od Laki taj Pet 26 Sep - 21:09:43

1 dinar – bezbroj mogućnosti!


Telekom Srbija čini sve da brzi Internet učini dostupan svima pod izuzetno povoljnim uslovima.

Pozivamo sve zainteresovane da iskoriste jedinstvenu ponudu:
koristite ADSL Internet do kraja godine za samo 1 dinar mesečno!

Sve što treba da uradite je da izaberete jedan od četiri ADSL paketa iz naše ponude: prijavite se pozivanjem Kontakt centra 9813 ili 064/789, ili direktno u jednoj od poslovnica Telekoma Srbija.
On-line prijavu možete da popunite ovde.

Otvorite vrata brzog Interneta za samo 1 dinar mesečno do kraja 2008. godine.
Što se pre prijavite, duže ćete moći da uživate u pogodnostima ove promotivne akcije Telekoma Srbija.
Prijavljivanje traje do 1. novembra.

Ugovor se potpisuje na najmanje godinu dana. Posle promotivnog perioda koji važi do kraja 2008. godine, u zavisnosti od izabranog paketa, na mesečnom nivou cene su sledeće:


ADSL start 256 Kb/s 999,00 din.*
ADSL 1 0,5 Mb/s 1.208,00 din.*
ADSL 2 1 Mb/s 1.811,00 din.*
ADSL 3 1,5 Mb/s 2.415,00 din.*

*cene su prikazane bez PDV-a

_________________
L!Q
avatar
Laki
Admin

Muški
Godina : 41

Pogledaj profil korisnika http://www.kusadak.dzaba.com

Nazad na vrh Ići dole

Re: ADSL prijava

Počalji od Laki taj Sre 8 Okt - 21:36:52

Svašta je obećavano, neki su poverovali, a neki ne. Čini mi se da su ovi drugi ipak bili u pravu!

Datum objavljivanja: 18.12.2007 | 10:20

Telekom Srbije: Do kraja 2008. još 500.000 ADSL priključaka

Autor/izvor: SEEbizPrema podacima Zavoda za statistiku, internet u Srbiji poseduje 26,3 odsto domaćinstava, od toga najveći broj domaćinstava ima modemski priključak na internet 73,4 odsto, WAP i GPRS koristi 16,1 odsto, a ADSL samo 12,1 odsto domaćinstava.

Instaliranjem 500.000 ADSL portova Telekom Srbije će dva i po puta povećati broj priključaka za brzi internet. Time će problem priključivanja na širokopojasni internet biti rešen, rekao je juče na tribini o razvoju širokopojasnog interneta Ranko Ilić, direktor sektora za internet usluge Telekoma Srbije. On je rekao da je u ovaj posao uloženo 60 miliona evra.


Jovan Radulović, predsednik upavnog odbora Repuličke agencije za telekomunikacije (RATEL), koja je bila jedan od organizatora okruglog stola, podsetio je da će RATEL i dalje obezbeđivati ravnopravne uslove poslovanja, ali konkurencijom koja se manifestuje kroz uvođenje novih tehnologija, kao što su bežični vajmaks pristup ili DHT i CDMR. Radulović je rekao da će predlozi za dodelu licenci iz tih oblasti biti upućeni tokom 2008.

Ako želimo da se približimo Evropskoj uniji, moramo drastično da povećamo dostupnost interneta firmama i pojedincima. Da bismo rešili taj problem moramo razvijati infrastrukturu liberalizacijom tržišnih uslova za sve učesnike, stvaranjem interesantnog sadržaja za internet kroz razvoj servisa u državnim institucijama i edukacijom građana, upoznavanjem sa internetom tokom školskog obrazovanja, naglasio je juče Milenko Cvetinović, državni sekretar u Ministarstvu za telekomunikacije i informatičko društvo na tribini o razvoju širokopojasnog interneta.

_________________
L!Q
avatar
Laki
Admin

Muški
Godina : 41

Pogledaj profil korisnika http://www.kusadak.dzaba.com

Nazad na vrh Ići dole

Re: ADSL prijava

Počalji od Laki taj Sre 8 Okt - 21:50:36

Objavljeno: 24.09.2008

“Telekom Srbija” od 15. oktobra prva u zemlji kreće sa IP TV uslugom, koja će biti besplatno ponuđena korisnicima Interneta preko ADSL-a u promotivnom periodu do 1. decembra, uz ponudu od 80 domaćih i stranih televizijskih kanala do kraja godine, izjavio je danas Tanjugu direktor Direkcije “Telekoma Srbija” za komercijalne poslove Vladimir Lučić.

IP TV je naprednija u odnosu na kablovsku televiziju, posebno zato što pruža mogućnost slike visoke rezolucije (HDTV), jer omogućava dvosmernu komunikaciju, tako da gledalac može sam da uređuje program, rekao je Lučić u intervjuu Tanjugu i napomenuo da je kapacitet buduće IP TV oko 200 televizijskih kanala.

“Znači ako niste u stanju, a hoćete da gledate neki program, izaberete neku emisiju i ona će biti memorisana na server, tako da kada se vratite kući odgledate omiljenu emisiju, bez potrebe da imate video rekorder u stanu”, objasnio je Lučić.

Druga prednost je “video on demand” (video na zahtev), što znači da osim klasičnih programa na koje smo navikli na kablovskoj televiziji, IP TV omogućava gledanja filmova iz banke filmova, koju će formirati “Telekom Srbija”, najavio je Lučić obećao da će “Telekom” nastojati da obezbedi najnovije filmske hitove.

U probnom periodu očekuje se da će korisnici IP TV-a uputiti svoje sugestije da li nešto treba da se dopuni u programskoj šemi, a onda će 1. decembra početi komercijalno korišćenje.

Lučić je naveo da “Telekom” ima oko 130.000 korisnika ADSL-a, koji su potencijalni korisnici IP TV-a i objasnio da će tehničari “Telekoma” povezati jedan uređaj (set boks) sa ADSL-om i televizijskim prijemnikom u stanu, i to praktično radi kao kablovska televizija.

Govoreći o uslugama Mobilne telefonije Srbije (mt:s), Lučić je najavio da će pokrivenost Srbije sa 3G mrežom biti proširena sa sadašnjih 89 na sva naselja sa više od pet hiljada stanovnika i to do kraja ove godine, a od 1. oktobra “Telekom” će agresivnije nuditi običnim, a ne samo biznis korisnicima, uslugu brzog interneta preko te mobilne mreže.

On je podsetio da je mt:s pre godinu i po dana prvi u zemlji uveo širokopojasni Internet preko 3G mreže i za sada ima oko 10.000 korisnika, koji tu uslugu koriste na prenosnim ili na stonim računarima i precizirao da za 900 dinara mesečno, korisnik ima protok od jednog gigabajta.

“Najbolje je kada imate prenos Interneta fiksnim Internetom i zato mi sada nudimo ADSL, kako bi povećali zastupljenost širokopojasnog Interenata u Srbiji”, objasnio je sagovornik Tanjuga i napomenuo da “Telekom” trenutno ima kampanju gde nudi ADSL priključak i preplatu do kraja godine za jedan dinar i sada se dnevno prijavljuje oko hiljadu novih korisnika.

Lučić je napomenuo da je minimalna pretplata za ADSL po isteku promotivnog perioda 999 dinara, sa garantovanom brzinom od 256 kilobita u sekundi i neograničenim pritupom od 24 sata dnevno i najavio da će za tu istu pretplatu “Telekom Srbija” uskoro znatno povećati brzinu protoka.

Direktor Direkcije “Telekoma Srbija” za komercijalne poslove je istakao da je za naše društvo izuzetno važno da se omasovi upotreba širokoposajnog Interneta u svim domaćinstvima, da se građanima omogući da preko Interneta dobiju bilo koji dokument iz opštine, MUP-a ili suda, da može bilo šta da kupi koristeći usluge Interneta i da to dobije na kućnu adresu i to jeftinije nego da to loično obavi u nekoj prodavnici.

Govoreći o novinama u fiksnoj telefoniji, Lučić je najavio da će od 1. decembra biti jeftinije telefoniranje u međunarodnog saobraćaju, tako da neće biti potreba da se snižava cena “VoIP” usluga telefoniranja prema inostranstvu i ukazao na potrebu da se poveća cena pteplata i impulsa u lokalnom saobraćaju.

Lučić je rekao da su mesečna pretplata i cena lokalnog impulsa u Srbiji jeftinije 10 do 20 puta nego u regionu i naveo da, na primer, cena pretplate u Bosni i Hercegovini je 3,5 puta viša nego u Srbiji, a u Hrvatskoj do 10 puta.

Trend u savremenom svetu je mesečna pretplata od šest do 10 evra, a u toj pretplati je skoro sve besplatno i “Telekom Srbija” će se kretati u tom pravcu, ukazao je Lučić.

Član menadžmenta “Telekoma Srbije” je podsetio da je na desetogodišnicu osnivanja, mt:s pustila u prodaju novu numeraciju 066, jer je primećeno da bi mnogo mladih ljudi prešlo na post- pejd sa pri-pejd tarife, zbog toga što je u post-pejdu povoljnije tarifiranje razgovora.

Mnogi roditelji bi želeli da prebace tarife svoje dece na mt:s mreži, pogotovo srednjoškolaca, sa pri-pejda na post-pejd, jer je praktičniji, “ali se plaše da će deca da se zapričaju i naprave velike račune”, objasnio je Lučić i dodao da je mt:s uvela kombinovani pri-pejd i post-pejd.

To praktično znači da je mesečni račun fiksan i iznosi 500 dinara, zajedno sa PDV -om, a za u pretplatu na numeraiciji 066 korisnik dobija ukupno 1.000 dinara na računu.

“Ako mesečno potrošite više od toga, onda možete da dopunite račun kao da je pri-pejd, ali je sigurno da na vašu kućnu adresu neće stići račun veći od 500 dinara”, precizirao je Lučić i dodao da je mt:s ponudio i dodatnu mogućnost da se na numeraciji 066 dobiju broj sa šest, a ne sa sedam cifara...

_________________
L!Q
avatar
Laki
Admin

Muški
Godina : 41

Pogledaj profil korisnika http://www.kusadak.dzaba.com

Nazad na vrh Ići dole

Re: ADSL prijava

Počalji od Popaj taj Sre 22 Okt - 11:04:14

Pa znas sta kad bolje promislim 100 zainteresovanih da bi oni uopste razmisljali o ADSL-u e pa mene licno bas briga,koristim bezicni i nikad necu taj adsl uzeti ovo mi je sasvim dovoljno za moje potrebe.....pa kad nemaju konkurenciju moze im se.. affraid
avatar
Popaj

Muški
Godina : 47

Pogledaj profil korisnika http://cibi.forumotion.com

Nazad na vrh Ići dole

Re: ADSL prijava

Počalji od Laki taj Sre 22 Okt - 19:24:38

Plavi_Mag ::Pa znas sta kad bolje promislim 100 zainteresovanih da bi oni uopste razmisljali o ADSL-u e pa mene licno bas briga,koristim bezicni i nikad necu taj adsl uzeti ovo mi je sasvim dovoljno za moje potrebe.....pa kad nemaju konkurenciju moze im se.. affraid
Pa kad su ti male potrebe. Mogao bi i dial-up da koristiš. Ja hoću nove serije, filmove, muziku, klipove, YouTube... Da ne čekam po par minuta da mi se otvori strana, da sam non-stop na netu da mogu ljudi da me zovu preko Skype (pošto će telefon da poskupi), da pročitam mail čim mi neko pošalje...

_________________
L!Q
avatar
Laki
Admin

Muški
Godina : 41

Pogledaj profil korisnika http://www.kusadak.dzaba.com

Nazad na vrh Ići dole

Re: ADSL prijava

Počalji od Laki taj Uto 28 Okt - 23:04:59

Internet jeftiniji za 30 ili 50 %?


28.10.2008 14:37 | Izvor: B92, Beta

Beograd -- Internet u Srbiji pojeftiniće do 30 odsto, kaže resorna ministarka Jasna Matić, dok u RATEL-u kažu da će pojeftinjenje biti 50 procenata.Matić: Voip operacija podrazumeva nekoliko nivoa i tehničke i programske pripreme
Ministarka telekomunikacija Jasna Matić izjavila je danas da će internet pojeftiniti do 30 odsto pošto je velikoprodajno tržište interneta liberalizovano. Predsednik Upravnog odbora RATEL-a Jovan Radunović, međutim, kaže da će cena interneta biti upola smanjena.

Matić je na konferenciji za novinare rekla da su tokom prvih 100 dana vlade usvojeni pravilnici o korišćenju mreža i o međunarodnom povezivanju, koji će omogućiti internet operaterima da se povezuju na mreže u inostranstvu.

"Do sada je međunarodno povezivanje išlo preko Telekoma, koji je svoju monopolsku poziciju naravno koristio, tako što je nivo cena bio nešto viši nego što je u zemljama u okruženju", navela je ona. Prema rečima ministarke, pojedini operateri u Srbiji su gradili mreže i spremni su da se povežu na međunarodne mreže.

"Mi očekujemo da će doći do pojeftinjenja između 25 i 30 odsto, ali ćemo videti kako će tržište to regulisati", kaže Matićeva.

Prema podacima Ministarstva, samo Telekom i Verat prodaju internet provajderima, pri čemu Telekom drži 90 odsto tržišta.

Radunović za B92 kaže da očekuje pojeftinjenje od oko 50 odsto, objašnjavajući da će liberalizacija velikoprodajnog tržišta interneta značiti da će domaći veliki internet provajderi koji su samo na našem tržištu mogli da kupuju na veliko, moći da kupuju po cenama Evropske unije, na tržištima EU ili tamo gde je jeftiniji i zbog toga se očekuje pad cena kod krajnjih korisnika.

Razlog zašto se veliki pad cena na tržištu veleprodaje neće preneti na građane je taj što maloprodajno tržište nije liberalizovano, a to se predviđa za sledeću godinu.

Matićeva je kazala i da je od formiranja Ministarstva usvojen je i pravilnik o pružanju telefonskih usluga preko interneta odnosno voipu, što je usluga koja do sada nije bila zakonom regulisana. Voip pozivi su jeftiniji za 70 odsto nego iz fiksne i mobilne telekomunikacione mreže, pokazuju podaci Ministarstva.

Matićeva je kazala da će do kraja godine biti raspisani tenderi za uvođenje CDMA tehnologije, koja omogućava fiksnu telefoniju i spor internet, kao i za uvođenje "vajmaksa", koji omogućava uvođenje fiksne telefonije i interneta bržeg nego u CDMA tehnologiji.

Uvođenje CDMA i "vajmaksa" omogućiće da internet i fiksna telefonija budu dostupni većem broju građana, navela je ona.

"Potpuna liberalizacija tržišta fiksne telefonije planirana je u 2009. godini", kazala je ministarka za telekomunikacije.

_________________
L!Q
avatar
Laki
Admin

Muški
Godina : 41

Pogledaj profil korisnika http://www.kusadak.dzaba.com

Nazad na vrh Ići dole

Re: ADSL prijava

Počalji od Laki taj Sub 1 Nov - 23:05:11

Skuplji telefon, brži Internet

1. novembar 2008. | 09:37 -> 15:26 | Izvor: B92, Tanjug

Beograd -- Mesečna telefonska pretplata od danas, umesto dosadašnjih 88,20 dinara, iznosi 230 dinara. Impulsi skuplji od naredne godine. Od danas brži Internet saobraćaj.

Republička agencija za telekomunikacije (RATEL) odobrila je 14. oktobra "Telekomu Srbija" da poveća cenu telefonske pretplate na 195 dinara, bez PDV-a. Istovremeno, odobreno je i poskupljenje telefonskih impulsa sa 30 para na 60,74 pare, bez PDV-a, od 1. decembra.

Međutim, Vlada Srbije je, u sklopu mera za ublažavanje efekata finansijske krize, predložila da cena impulsa postepeno bude povećavana od 1. januara 2009.

RATEL je tada naveo da visina mesečne pretplate za telefonski priključak, kao i cena jednog telefonskog impulsa za korisnike fiksne telefonije, i dalje ostaju najniže u regionu.

Prema analizi stručnih službi RATEL-a, očekuje se da će rezultat poskupljenja pretplate i impulsa biti prosečno povećanje mesečnih računa rezidencijalnih korisnika za oko 45 odsto i prosečno smanjenje mesečnih računa poslovnih korisnika za oko 20 odsto.

Prosečni iznos telefonskog računa bio je u prošloj godini 928,88 dinara, što je činilo 2,69 odsto izdatka u prosečnoj zaradi.

Na kraju prošle godine broj pretplatnika fiksne telefonije u Srbiji bio je 2,85 miliona, a prihod od telefonskih usluga u toj oblasti 414,1 miliona evra, dok su investicije iznosile 165,9 miliona.

U strukturi prihoda od fiksnih telefonskih usluga, 76 odsto činio je prihod od ostvarenog saobraćaja, 10 odsto prihod od telefonske pretplate, sedam odsto prihod od zakupa vodova, četiri odsto prihod od takse za priključak i tri odsto prihod od interkonekcije.

Od danas brži Internet


Telefonski računi međutim i dalje mogu da budu niski ukoliko telefonirate preko Interneta. Naime, usvajanjem pravilnika o liberalizaciji Interneta, u Srbiji je dozvoljeno korišćenje VoIP protokola koji to omogućava

Ti pravilnici omogućili su i da se od danas protok Internet saobraćaja ubrza za 50 odsto. Većina korisnika ADSL Interneta u Srbiji od 1. novembra ima za 50 odsto bržu vezu, a ostali bi trebalo da dobiju jefitniji Internet.

Te pogodnosti srpskim korisnicima svetske mreže omogućila je Republička agencija za telekomunikacije usvajanjem pravilnika o liberalizaciji tržišta Interneta.

Na taj način, Telekom više neće imati 90 odsto učešća na Internetu, već će svaki provajder moći da izgradi mrežu sa inostranstvom.

“Ono što imamo je da će tokom narednih šest meseci, četiri provajdera povezati svoje kapacitete sa inostranstvom tako da će količina Interneta koja bude dolazila u Srbiju biti veća i to će se preliti na korisnike“, kaže Slobodan Marković iz Ministarstva telekomunikacija.

Liberalizacijom Interneta u Srbiji je napokon pravilnikom dozvoljeno telefoniranje preko Interneta, odnosno počeo je da se primenjuje “Voice over Internet protokol“ (VoIP).

“To nije bilo zabranjeno ali nije bilo ni regulisano. Pravilnikom ne samo da je omogućeno jasno poslovanje nego su i korisnici zaštićeni minimalnim kvalitetom usluga“, objašnjava Marković.

Za VoIP je potreban samo poseban adapter, uređaj koji se priključi na telefon i preko koga se on povezuje sa Internetom.

Preko servera firme koja pruža usluge, korisnik VoIP-a uspostavlja telefonsku vezu sa bilo kojim mestom na planeti.

“Mi procenjujemo da će u odnosu na sadašnje cene, neke cene biti za neke zemlje sedam puta jeftinije s nešto drugačijim kvalitetom, ali smatramo da će taj kvalitet biti takav da će moći normalno da se razgovara“, najavljuje Milomir Jevtić iz Internet provajdera VeratNet.

“Korisnik može da se opredeli da telefonira preko obične mreže, ako ne želi VoIP. Ali u svakom slučaju cene preko VoIP-a značajno će biti jeftrinije. Govorimo o nekoliko puta“, kaže Jevtić.

Tarife za korišćenje VOIP usloga još nisu utvrđene. Internet provajderi trenutno pripremaju teren za prve korisnike telefoniranja preko Interneta i očekuju da će do kraja meseca u potpunosti početi primena tog sistema u Srbiji.

_________________
L!Q
avatar
Laki
Admin

Muški
Godina : 41

Pogledaj profil korisnika http://www.kusadak.dzaba.com

Nazad na vrh Ići dole

...

Počalji od medicus taj Pet 21 Nov - 12:12:40

Uspeli su da me ubede, poslao sam zahtev za ADSL, i najviše mi odgovara paket od 0,5 Mb. Jedino što bih voleo, su neki pozitivni saveti iz prve-druge ruke, na šta bih trebao da obratim posebnu pažnju..?
avatar
medicus

Muški
Godina : 30

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: ADSL prijava

Počalji od Tuberanka taj Pet 21 Nov - 23:00:33

Danas me je zvala neka teta iz Telekoma. Lepo smo se ispričale. Sve u svemu, prijavila sam se kad su brojevi počinjali na 451 i 452. Lepo me je zamolila da ponovo popunim prijavu da ne bi bilo nesporazuma kad počnu da postavljaju opremu, jer verovatno neće biti slobodnih mesta za sve. Na pitanje kad će to biti, rekla mi je USKORO! bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce bounce
___________________________________________________________________________________________

Medicus, kakve savete tražiš??? I samo još nešto, taj paket 0.5Mb više ne postoji. Sada je to malo brže. 50% brže.
avatar
Tuberanka

Ženski
Godina : 33

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

...

Počalji od medicus taj Sub 22 Nov - 10:17:02

Pa gledaj 'ranka, Dobra iskustva me ne zanimaju, to ću i sam da skontam... ono što me zanima su loše stvari ADSL-a, ono na šta bih trebao da obratim pažnju. To je za mene jako novo, i procedura koja je opisana na web sajtu Tellekoma je vrlo jednostavna, ali bih jako voleo da znam šta se krije između redova...
Evo npr. zašto sam odustao od kablovskog... Download je neuporedivo manji od uploada, a na nekim paketima je zabranjena upotreba torrent programa, ili npr. ako nema kablovske u zgradi, mora da se piše peticija od 50 stanara, da se dozvoli uvođenje... a i skupa je oprema... i ništa od toga ti ne kaži ni u ugovoru ni na sajtu.
To za pakete i za brzinu što kaže 'ranka mi se sviđa, ali prvenstveno sam pogođen ovom globalnom finansijskom krizom, tako da mi odgovara svaki paket manji od 150RSD!
Samo mi recite na šta bih trebao da obratim naročitu pažnju...
avatar
medicus

Muški
Godina : 30

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

...

Počalji od medicus taj Sub 22 Nov - 22:10:07

Kao na primer...

Izvor: Svet Kompjutera 10/2006
autor: dipl. ing. Vojislav Rodić
Predsednik Udruženja Internet provajdera Srbije


ADSL ispod haube

Pođimo prvo od načina realizacije samog servisa. Svaki ADSL korisnik priključen je putem svoje telefonske linije na Telekomov „port” u nekoj od telefonskih centrala koje su osposobljene za ovaj servis. Telekom, putem svoje mreže, povezuje ovaj port sa mrežom Internet provajdera za kojeg se korisnik opredeli. Provajder nadalje obezbeđuje vezu krajnjeg korisnika sa Internetom, dodajući usput čitavu gamu dodatnih servisa, u skladu sa sopstvenim mogućnostima i sposobnostima. Korisnik ovu uslugu u celini plaća svom provajderu, dok se Telekom namiruje kroz fakture koje ispostavlja provajderima.

Ovakav način funkcionisanja servisa ne odgovara svim provajderima, pre svega onima koji su godinama gradili službu tehničke podrške u želji da probleme svojih korisnika otklanjaju u najkraćem mogućem roku. Očigledno je da kvalitet ADSL usluge ne zavisi samo od kvaliteta Internet provajdera, već i od kvaliteta rada samog Telekoma, a to je nešto što je manje poznato današnjim ADSL korisnicima koji vide samo svog provajdera i od njega očekuju maksimalan kvalitet.

S obzirom na to da se servis u najvećoj meri bazira na Telekomovoj infrastrukturi u čije stanje provajderi nemaju uvid, čest je slučaj da korisnik ima problem, da on problem prijavi svom provajderu, a da provajder utvrdi da je sa njegove strane sve u redu. Na kraju se ispostavi da je problem, zapravo, negde u Telekomu. Telekomova podrška u ovakvim slučajevima je, blago rečeno, traljava. Otklanjanje kvarova vrši se, najčešće, samo u radno vreme, a ponekad traje i nedopustivo dugo (i preko tri nedelje). U takvoj situaciji nezadovoljan korisnik svoju opravdanu srdžbu iskaljuje na svom provajderu (jer njemu plaća račun), iako provajder tu malo šta može da učini.

Postoje i još drastičniji primeri Telekomove nebrige o postojećim ADSL korisnicima. Relativno je česta situacija da se korisnik prilikom reorganizacije Telekomove mreže sa telefonske centrale na kojoj mu se nalazi ADSL priključak prebaci na tzv. „istureni stepen” (manju centralu, bližu njegovom mestu stanovanja) gde često ne postoje tehnički preduslovi za ADSL. Takav korisnik bez ikakve najave, obaveštenja ili saveta, bilo od Telekoma bilo od svog provajdera, preko noći ostaje bez svog ADSL priključka. Provajder gubi jednog teško stečenog pretplatnika (u kojeg je već investirao dajući mu opremu za rad), pri čemu su mogućnosti da se servis ponovo uspostavi u relativno kratkom roku – simbolične.

Provajderske muke

Problemi koji korisnike pogađaju usled nebrige Telekoma još su i mali u poređenju sa problemima koje imaju sami provajderi. Pre svega, Telekom provajderima uredno naplaćuje setup (stvaranje tehničkih mogućnosti za ADSL) odnosno zakup određenog broja ADSL portova (priključaka). Provajder, tipično, zakupljuje portove u blokovima od po hiljadu i za svaki blok plaća Telekomu preko dva miliona dinara, i to unapred, pre nego što nađe prvog korisnika. Kada provajder ovaj blok potroši (tj. rasproda ga krajnjim korisnicima), od Telekoma zakupljuje sledećih hiljadu priključaka i tako redom. Teoretski, moguće je zakupiti i samo jedan ili dva ADSL priključka, ali je onda cena za provajdera znatno nepovoljnija. Pošto je margina profita inače mala, veliki provajderi praktično su prinuđeni da uvek rezervišu veći broj priključaka.

Opisani model ne bi predstavljao problem kada bi Telekom uvek imao „robu” koju naplaćuje mnogo pre njene „isporuke”. U praksi, situacija je sasvim drugačija. Polovinom jula Telekom je poslao dopis svim Internet provajderima u kojem „sa žaljenjem konstatuje” da na 14 beogradskih, četiri novosadske i dve niške centrale više nije u mogućnosti da aktivira nove korisnike, kako se u dopisu kaže, „zbog nedostatka slobodnih ADSL priključaka”. Rešenje problema nedostajućih priključaka se, prema Telekomu, može očekivati tek „za 2-3 meseca”, pošto Telekom ima „velike probleme prilikom ugovaranja i isporučivanja potrebne opreme”.

I tako je nastala paradoksalna situacija da provajderi, i pored toga što su Telekomu unapred platili nešto što, objektivno, ne postoji, nemaju način da dođu do krajnjih korisnika i tako povrate bar deo značajnih sredstava uloženih u sam servis, marketing i nabavku opreme. Ovo, istovremeno, povećava nezadovoljstvo potencijalnih korisnika koji često i mesecima obijaju pragove provajdera u želji da kupe ADSL servis, a provajdere ostavlja u očajanju. Mogućnost da provajderi sami investiraju u kupovinu priključaka i tako pomognu i sebi i Telekomu i korisnicima trenutno ne postoji jer tako nešto Telekom nije ni razmatrao.

Narastajući monopol

Još jednom se potvrđuje da je domaći Telekom jedinstveni „fenomen” na svetskom tržištu telekomunikacija. U Srbiji postoji na desetine hiljada ljudi i preduzeća spremnih da, ne žaleći novac, investiraju u bolji kvalitet svoje telefonske ili Internet veze prihvatajući sva „pravila igre” koja, uglavnom, diktira Telekom. Svaki drugi „telekom” bio bi srećan da posluje na koliko-toliko platežno sposobnom tržištu koje je gladno boljih i savremenijih telekomunikacionih usluga. Pa ipak, Telekom pokazuje da u ovom trenutku nije sposoban da ovakvu tražnju zadovolji, ako ne zbog provajdera sa kojima sarađuje, a ono bar zbog sopstvenog profita.

Da stvar bude gora, Telekom najavljuje da će od jeseni (verovatno u oktobru) krenuti da nudi ADSL priključke i samostalno, a ne isključivo preko Internet provajdera. I do sada su provajderi sumnjičili jedni druge (a svi zajedno Telekom) da se raspodela siromašnih zaliha ADSL priključaka ne vrši sasvim nepristrasno. Šta će se desiti kada Telekom, koji u svojim rukama drži sve ADSL priključke, krene i sam da ih prodaje, ostaje samo da nagađamo. Verovatno se Telekomu neće desiti da ADSL prodaje „na kašičicu”, ravnopravno deleći sudbinu sa ostalim ADSL provajderima. Pre će biti da će priključaka za Telekom biti u izobilju, dok će se ostali provajderi otimati za mrvice koje padaju sa stola. Uz to, Telekom ima dovoljnu finansijsku snagu da ADSL prodaje i po „damping” cenama što može da uništiti mnoge male igrače na tržištu i ozbiljno uzdrma čak i one najveće.

Mogućnosti provajdera da se bore protiv ovakvog stanja stvari veoma su ograničene. U direktnom sudaru sa Telekomom provajderi rizikuju da izgube ili ozbiljno pogoršaju odnose sa partnerom bez kojeg objektivno ne mogu (pomenimo samo da je velika većina provajdera otkazala svoje međunarodne linkove i zamenila ih Telekomovim).

Bude li Telekom direktno ušetao na ADSL tržište, krajnji korisnici verovatno će dobiti niže cene, bar inicijalno, što će mnogi pozdraviti, a Telekom svakako umeti da iskoristi u marketinške svrhe. Međutim, iskustvo drugih nas uči da, na duge staze, niko ne treba da se raduje daljoj monopolizaciji telekomunikacija jer Telekom u svojim rukama ima „i nož i pogaču”, položaj i potencijal koji mu omogućava da „zadavi” svaku konkurenciju, pa i onu na polju ADSL usluga. A ono što je u početku jeftino, kasnije, u nedostatku konkurencije, može da ispadne višestruko skuplje, o kvalitetu usluge da i ne pričamo.
avatar
medicus

Muški
Godina : 30

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: ADSL prijava

Počalji od Tuberanka taj Ned 23 Nov - 13:23:22

Zanimljivo, ali ovo je veoma stari tekst. Svašta se izdešavalo u međuvremenu. Ali dobra fora u Kusatku što otpilike može da se prijavi kod Telekoma. Niko drugi neće ni moći da ima svoje priključke u centrali, kapiram sa 200-300 adsl priključaka. A šta je skriveno... Pa ništa, javno nas pljačkaju. Videćemo to pojeftinjenje od nove godine. Valjda su se dosta naprofitirali ovih godina!
avatar
Tuberanka

Ženski
Godina : 33

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

...

Počalji od medicus taj Ned 23 Nov - 17:10:27

Jeste star tekst, ali pokazje da su se neka upozorenja obistinila!!! Uostalom, ništa se od tada generalno nije promenilo, bar ne na bolje!!! Veruj mi na reč, niko od njih neće da rizikuje svoj profit, zarad naše sreće i blagostanja! Pre ili kasnije će nam se sve to obiti o glavu!!! Sad
avatar
medicus

Muški
Godina : 30

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: ADSL prijava

Počalji od Laki taj Sre 3 Dec - 0:27:31

OPEN ADSL i OPEN TV. Izgleda da će ove tekovine savremene civilizacije uskoro da stignu u Kusadak. Danas sam pričao sa nekim ljudima na položaju i rekli su da će uskoro da zamene kompletnu centralu kako bi mogao da se pusti ADSL i IPTV. Ako se prepustim maštanju... napolju pada sneg, rendeer vuku santa, u kaminu gori , a ja na VEEEEEELIKOM LCD televizoru (koji mi je doneo onaj Deda Mraz od malo pre) gledam film koji sam malo pre skinuo sa neta za nekih 15ak min, ali prekide me tetka iz Amerike sa Voip pozivom...

_________________
L!Q
avatar
Laki
Admin

Muški
Godina : 41

Pogledaj profil korisnika http://www.kusadak.dzaba.com

Nazad na vrh Ići dole

Re: ADSL prijava

Počalji od medicus taj Sre 3 Dec - 9:31:36

OK, bojim se da ti moram pokvariti maštariju... Sinoć sam podigao opremu za ADSL, bez problema je povezao, i sav strepeći od prijatne nervoze, dva puta kliknuo na browser... ono što me je dočekalo, bilo je neprijatno iznenađenje... Na paketu od 768/64 Kb/s, realna brzina mi ne prelazi 500Kb/s što će reći da se download ne penje preko 30-40, recimo na ntorrentu!?
avatar
medicus

Muški
Godina : 30

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: ADSL prijava

Počalji od Laki taj Sre 3 Dec - 23:24:55

Kako jedni ljudi vole da uništavaju snove drugih ljudi...

_________________
L!Q
avatar
Laki
Admin

Muški
Godina : 41

Pogledaj profil korisnika http://www.kusadak.dzaba.com

Nazad na vrh Ići dole

Re: ADSL prijava

Počalji od medicus taj Čet 4 Dec - 5:14:28

Hey, pa nije smak sveta... doći će jednom i satelitski net kod nas... a onda sve to sa snegom, baba-mrazom, kaminom i LCD tv-om! Naravno da nije sve toliko strašno... S'obzirom da ADSL modem ima opciju wirless povezivanja, rešio sam se glupih kablova, nosim notbook svuda po stanu, a signal je odličan i na 50m! Ako već hoću da downloadujem nešto jako brzo, pokupim torrent sa privatnih sajtova, i brzna se penje na 80Kb/s!
Nije sve tako crno... modem je u bež boji!
avatar
medicus

Muški
Godina : 30

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: ADSL prijava

Počalji od Laki taj Čet 4 Dec - 16:37:04

Ma opušteno ne patim baš toliko. I hajde da ne idemo više off topic...

_________________
L!Q
avatar
Laki
Admin

Muški
Godina : 41

Pogledaj profil korisnika http://www.kusadak.dzaba.com

Nazad na vrh Ići dole

Re: ADSL prijava

Počalji od Laki taj Pet 5 Dec - 22:26:08

Nego daj utiske, koliko giga si skinuo do sad?

_________________
L!Q
avatar
Laki
Admin

Muški
Godina : 41

Pogledaj profil korisnika http://www.kusadak.dzaba.com

Nazad na vrh Ići dole

Re: ADSL prijava

Počalji od medicus taj Sub 6 Dec - 8:16:57

Oćeš iskreno... 5,8... alo to je bilo nešto neophodno (par nekih epizoda serija, ili filmova, da upotpunim kolekciju...)
avatar
medicus

Muški
Godina : 30

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: ADSL prijava

Počalji od Laki taj Ned 7 Dec - 14:56:29

Fora je što svi misle kad dobiju brz net, da će da skiiiiiiiiidajuuuuu!
Ali to traje neko kratko vreme, jer pre ili kasnije skapiraju da to što su skinuli treba da preslušaju, odgledaju, isprobaju... A za to treba vremena.

_________________
L!Q
avatar
Laki
Admin

Muški
Godina : 41

Pogledaj profil korisnika http://www.kusadak.dzaba.com

Nazad na vrh Ići dole

Re: ADSL prijava

Počalji od medicus taj Ned 7 Dec - 17:03:18

HAhAha vidim šta pokušavaš da uradiš... hoćeš da me deprimiraš, da i ja budem u lošem raspoloženju... e pa neće ti uspeti... Nisam spavao ni jeo 3 dana, ali sam uspeo sve da pregledam, i sprijateljim se sa jednim dečkom iz Kamčatke, zvao me na letovanje, kaže da je leti temperatura ponekad, čak i preko nule...
avatar
medicus

Muški
Godina : 30

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: ADSL prijava

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 2 1, 2  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu