KUSADAK ONLINE! FORUM
Dobro došli!

Preporuka gostima: - Registrujte se da biste mogli pristupiti svim delovima foruma.

Prijatno nam druženje.

Selo sa četiri železničke stanice

Ići dole

Selo sa četiri železničke stanice

Počalji od Laki taj Ned 18 Nov - 22:05:06

Meštani u selu Kusadak generacijama rade na železnici, nekada ih je bilo 2.000, sada oko 800

Idilično je mestašce Kusadak, kroz koje huči reka Kubršnica, a kuće su obnovljene i okrečene, kao kulisa za koncert plehanog orkestra koji svira železničke marševe.

Nekada je zaista vladala karnevalska atmosfera, kada su se delili viškovi. Nekada si bio lokalni bos, kada si radio na železnici. I sada si bos. Go i bos.

Ko god je jednom stao na prugu u selu, postao je začaran, pa sedamdesetčetvorogodišnji penzioner Radoslav Glišić, još nosi teget uniformu, koja nikako da izbledi. Kao da je doživotni rezervista jugoslovenskih železnica. Jednom skretničar, uvek skretničar, to je njegova kob.

Pruga, vagoni, skretnice, lokomotive, to je sudbina oko 6.500 meštana jednog od najvećih sela u Srbiji. Nadomak je Mladenovca, na putu za Smederevsku Palanku.

Na putu kroz Kusadak, džip može da izlomi točkove. Ovo nisu rupčage, ovo su krateri. Ovo je, slušaj dobro ministre Iliću, osveta putara železničarima.

Kafana „Kusadačka pruga”, uska je kao vagon, u restoranskoj kompoziciji, na putu za nedođiju, daleko od prvog razreda. Bordo stolnjaci, miris vinjaka i tople kafe, ječanje narodnjaka sa tranzistora. Da su stara vremena, po stolu bi se klatila pevaljka.

Ah, ta pusta nostalgija.

– Nema kuće u selu koja nema čoveka na železnici. Nekada je za voz čekalo stotine ljudi. Ej, pa mi smo jedino selo sa četiri stanice – Kovačevac, Rabrovac, Kusadak i Ratari – priča Živomir Žiža Karašićević, predsednik Udruženja penzionera železničara. U svečanoj je uniformi, kao glavnokomandujući trećepozivaca koji čekaju da ih pozovu u odsudnu bitku.

Žiži je 65 godina protutnjalo kao brzi voz. Ceo život je na pruzi, bio je veliki čovek. Uvažavan, cenjen, napredan, klasno svestan. Jednostavno, bio je drug otpravnik vozova. Savršeno uredni šef stanice, u vojsci bi komandovao divizijom. Njegov deda Panta je namirivao lokomotive, otac Vukašin bio monter…Sinovi su umesto lokomotiva, izabrali vojnu avijaciju.

– Sada samo 800 meštana radi na železnici, a bilo nas je u slavno doba više od 2.000 ljudi. A, opet, celo selo živi od železnice. Imamo 1.560 penzionera, samo preko PIO fonda Smedereva. Ove beogradske penzionere, nismo ni pohvatali. Ali tačan broj zna Steva poštar, šteta što nije tu – priča Žiža i časti kafom. Po 30 dinara za gorku, po 50 dinara za ljutu. I to je neka vajda. Od kako je „Goša” pukla, železničarska sirotinja je jedino što vredi. I oni prošli, i ovi sadašnji.

Svako dete koje se rodi u Kusatku, za rođendan dobije barjakče ili staru šapku sa crvenom trakom i tako se pečatira njegova budućnost.

Ali, posla nema. Nema ni vozova.

Vagoni su propali. Pre neku noć je pošao čuveni „lapovac”, radnički voz koji spaja Beograd i Lapovo. Ali je predveče „defektirao” u Mladenovcu. Radnici su čekali novu kompoziciju do rane zore.

– Ako ne stigne na vreme nova smena iz Kusatka za Beograd, staje ceo beogradski čvor. Uvek je bilo tako. Sada pošalju po vagon ili dva, za radnike koji žive duž pruge. Besni železničari onda blokiraju prugu, potom iz Palanke dolazi milicija… – priča Blagoje Bujagić Blaža, još jedan hiperaktivni penzioner.

Popravljao je vagone kod Savskog mosta, bilo je divno, pevale su se redom revolucionarne pesme, pa se prelazilo na Lepu Lukić.

– Milina jedna, nas 124 radnika u smeni... Uhvatila me pre neki dan jeza, kada sam otišao do radionice. Pedeset radnika u dve smene, dva, tri stara vagona koja čekaju – tužan je Blagoje. Deda mu je odrastao uz lokomotivu, pa otac, pa on… Ćerku nisu želeli da mu prime. Diplomirala je francuski jezik. Šta da radi u vozovima? Da putnicima prevodi Balzaka?

Kusadak se 14 kilometara, dugačak kao virtuelna kompozicija, proteže paralelno sa prugom. I tako je od 1884. godine, kada je prvi voz Beograd–Niš, protutnjao Srbijom. Posle Berlinskog kongresa, Austrougarska je, uslovljavajući pomoć Srbiji dobijanjem nova četiri okruga – Niškog, Pirotskog, Vranjskog i Topličkog – tražila da Srbija izgradi prugu od Beograda do Vranja i granice s Turskom i Bugarskom.

I, krenu prva linija 1884. godine. Od tada traje taj transcendentalni link između vozova i meštana, pa je centralna proslava stogodišnjice železnica održana baš ovde. Državni vrh Srbije i ostalih bratskih republika je stigao Plavim vozom…

Dolazila je i Crvena zvezda, na proslavu 50 godina postojanja lokalnog fudbalskog kluba Železničar. Bila je to prva utakmica koju je za Zvezdu odigrao Miodrag Belodedić, pošto je pobegao od Čaušeskua.

Ali, to je bila državna tajna, pa slavni centarhalf tada nije upisan u zvanični protokol. Igrao je kao ilegalac, kao čovek senka, baš kao i godinama kasnije, kada se pojavljivao niotkuda pred špicevima Bajerna, Olimpika ili Arsenala i odnosio im loptu, a potom je predavao Vladi Jugoviću ili Robiju Prosinečkom.

Treba li da kažem da je FK Železničar propao? Prošle godine trebalo je da se slavi 80 godina postojanja kluba, ali je za sada i on na slepom koloseku.

Pusto je na železničkoj stanici Kusadak. Nema kloparanja točkova, nema sirena, ne trese se zemlja. Otpravnica vozova Radica Banković pokazuje staru čekaonicu, išaranu grafitima.

Zarđale rešetke pokrivaju nekadašnju blagajnu. Davno su stotine putnika čekali na vozove koji su šibali na svakih pet minuta. Nekada su i Toma i Šešelj putovali zajedno, ali su i oni u ovoj čekaonici uspomena, razdvojeni na poderanim predizbornim plakatima.

Teško je doći do centra sela, nestaće ljudi u onim rupčagama. Hteli, ne hteli, meštani su osuđeni na vozove. Kojih inače nema.

Aleksandar Apostolovski
objavljeno: 11/11/2012
http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Selo-sa-cetiri-zeleznicke-stanice.lt.html

_________________
L!Q
avatar
Laki
Admin

Muški
Godina : 41

Pogledaj profil korisnika http://www.kusadak.dzaba.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu